Japán Szakos Tanulmányaim

ELTE Japán, Josai tanulmányok Japánban és KRE Japanológia mesterszak

Josai Egyetem ösztöndíj eredménye – Megyek Japánba :)

Leave a comment

Nagyon-nagyon hosszas várakozás után megérkezett a várva-várt eredmény! Június 26-án. Mindenki megkapta az ösztöndíjat, csak eltérő feltételekkel. Két fő kapott teljes ösztöndíjat (sajnos nem vagyok köztük). Én megint részleges ösztöndíjat kaptam, azonban most jobb feltételekkel, mint tavaly. Azaz fizetik a tandíjat és a szállást, nekem kell megvennem a repjegyet, illetve a megélhetést is nekem kell fedeznem, azonban idén azt ígérték, hogy munkát biztosítanak a campuson, ami fedezi a havi 50 000 yen megélhetést. Nagyon remélem, hogy valóban így lesz, mert nem szeretnék az első hónap végén hazajönni, hogy nem kaptam munkát. Az első hónapot ugyebár így teljesen magamnak kell fizetnem, ami állítólag a plusz kiadások miatt több, mint a többi. Szerencsére szuper családom van és apu és az unokatestvérem kisegítenek, hogy bele tudjak vágni, amiért rendkívül hálás vagyok nekik 🙂 És ígérem, amikor hazajöttem, meghálálom 🙂 Nélkülük ugyanis repjegyet sem tudnék venni. A repjegy az én pénztárcámhoz mérve elég húzós, minimum 170 ezer forint retúrban illetékekkel együtt. Egyébként ezerszer jobban megéri retúrban megvenni. Viszont mivel jövő augusztus elején jönnék vissza, ennyire előre még nem lehet repjegyet kapni. Azaz hétfőn rohanok a JapánSpecialistához és kikérem a tanácsukat. A repjegyet azonban még nem fogom tudni megvenni, mert az útlevelemet is hétfőn kezdem el intézni és az ugyebár kell a repjegy vásárláshoz :S És ez csak most tudatosult bennem. Szóval nagyon remélem, hogy addig nem szökik az egekbe a repülőjegyek ára. Szeptember 6-ra kell kiérkezzem, szóval minden ügyintézésre két hónapom van. Már két napja a különféle papírokért rohangálok, de még hétfőn is lesz pár köröm. A Josai lehetetlen időpontokat adott meg az ügyintézésre. Pl. július 1-ig jelezd vissza, hogy kéred-e az ösztöndíjat. Azaz ők 3 hónapot gondolkodtak rajta, te 5 nap alatt döntsd el, hogy lesz-e elég pénzed. Nekem “csak” olyan 350-400 ezerre lesz szükségem (retúr jegy + első hónap), de vannak olyanok, akiknek a fél tandíjat (asszem 1 millió forint) is fizetniük kell. Szóval azért húzós. De még annak is állnia kell az első hónapot, aki teljes ösztöndíjat kapott, mert majd októberben kapja meg visszamenőleg a szeptemberi lakhatást.
Amint megkapod a kitöltendő iratokat, rájössz, hogy esélytelen azokat beszerezni és kiküldeni Japánba úgy, hogy július 6-ra már ki is érjenek. Mondjuk megkapod a doksikat 1-én, ami péntek, hétvégén semmit nem tudsz intézni, marad a hétfő mindenre, amikor már pdf-ben el kell küldened a legfontosabbakat és ha 4-én feladod postán, akkor 2 nap alatt némi csoda és egy piszok drága csomagküldő szolgálat (min. 18 000 Ft) segítségével talán kiér hatodikáig. De állítólag némi késés belefér, szóval hétfőn megérdeklődöm az EMS árakat.
Na de hogy miért hosszadalmas a papírok kitöltése? Kell egy bankszámla kivonat valakitől, aki igazolni tudja, hogy tud neked pénzt küldeni, ha megszorulnál. Hiába van pénz a saját számlámon az első hónap fedezésére, nyilván magamért nem vállalhatok kezességet. Illetve a Certificate of Health papíron kitöltendő rubrikák miatt el kell menj pár orvosi vizsgálatra, de azonnal. Gondolom, nem kell bemutatnom a magyar közegészségügyet, ahol hónapokig is várhatsz, mire fogadnak. 1-2 nap alatt pénzért mondjuk magánrendelőben tudnak fogadni. Ilyesmik kellenek hozzá, mint tüdőszűrés, EKG, ultrahang, szemvizsgálat, hallásvizsgálat (ide mondjuk nem kell értéket írni, csak, hogy jó-e a hallásod és erre a háziorvos is rájön), magasság, súly, vérnyomás és vizeletvizsgálat, valamint vérkép. Nemrég csináltak vérképet, így legalább már arra nem kellett mennem, azonban rá kell írni a lapra a vércsoportomat, ami komoly problémát jelent, mivel fogalmam sincs, milyen vércsoportú vagyok. Ez egyébként semmilyen iraton nem szerepel, ami eléggé megdöbbentett. Sem az anyakönyvi kivonaton nincs rajta, sem a születési kis könyvben, sem a vérvételi lapokon, sem a kórházi zárójelentéseken. Viszont a véradáson azonnal megmondják, csak mivel rosszul vagyok a tűktől, sosem voltam vért adni. Most mennék, de 2 napon belül nem találtam véradást Budapesten. Szóval hétfőn bepróbálkozom az sztk-ban. Ha nem jön össze, akkor irány egy magán rendelő.
Visszatérve magára az ösztöndíjra, Tokióban leszek, ami meglepett. Két helyre adtam le a jelentkezésemet: Faculty of International Humanities (Togane, Chiba), illetve Faculty of Tourism (Awa-Kamogawa, Chiba), mivel ez a kettő passzolt a jövőbeli terveimhez. Hát, megmondom őszintén, többször is meg kellett néznem, hogy jól látom-e, hogy a Faculty of Media Studies-ra (Tokyo, Tokyo) kaptam helyet úgy, hogy életemben nem tanultam médiát. Mindegy, biztos jó lesz, csak fura volt. Ennyit arról, hogy majd lobogtatom az utazási irodáknak, hogy én Japánban tanultam turizmust 😀 És az ELTE-ről csak én megyek Tokióba, majdnem mindenki Togane-ba megy 😦 De biztos lesznek más magyar egyetemekről magyarok a Tokyo campuson. Szóval Tokió 🙂 Ott már kétszer is jártam (korábban dolgoztam évekig és nyaraltam Japánban), így nem leszek elveszve. Biztos vagyok benne, hogy ez az egy év nagyon hasznos lesz majd számomra és egyúttal abban is biztos vagyok, hogy ugyanakkor nagyon fárasztó is. Egyébként nagyon gondolkodtam, hogy menjek-e így ilyen feltételekkel, mert jövőre utoljára még jelentkezhetnék a kutatói ösztöndíjra is (mondjuk Kiotóba, másfél év), de idén lecsúsztam a jelentkezésről, egy dobásom lenne és ha nem kapom meg, akkor végleg elbaltáztam. Az anyagiak miatt aggódtam, de legalább az első hónapom már biztosítva van. És nagyon remélem, hogy a többi is és nem kell hazarepülnöm októberben 🙂
Szóval kedves olvasóim, nem szabadultok meg tőlem, szeptembertől majd Japánból tudósítok 🙂 Még gondolkodom, de szerintem nem erre a blogra fogok írni. Van egy utazós blogom, ott jobb helyen lennének a bejegyzések.
https://journeysofsangsahwa.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s