Japán Szakos Tanulmányaim

ELTE Japán, Josai tanulmányok Japánban és KRE Japanológia mesterszak

Részleges ösztöndíj Japánba – visszautasítva ;(

Leave a comment

Most látom, hogy a negyedik félévről még semmit nem írtam. Akkor a félévre vonatkozó első bejegyzésem sajnos most nem lesz túl vidám. Szóval az a helyzet, hogy még márciusban jelentkeztem a Josai egyetem ösztöndíjára Japánba. Ez volt az egyetlen ösztöndíj, amit meg tudtam pályázni, mert a Heiwa Nakajimáról csak azokat értesítik, akiknek 5-ös lett az alapvizsgája (nekem az meg 4-es lett ;( ), a nagykövetségi korhatárából kicsúsztam és még egy volt, amit szintén csak 30 év alattiak pályázhattak. Szóval úgy döntöttem, megpróbálom a Josai-t. Nagyon sokáig kellett várni a válaszra, ami végül most pár napja, június végén érkezett meg.
Amikor megtudtam, hogy milyen sokan pályáztunk és, hogy a pályázók nagy része harmadéves, kezdtem esélytelennek érezni a dolgot. Végül megkaptuk a kiértesítést és részlegesen támogatott ösztöndíjat kaptam, ami azt jelenti, hogy a pályázó tandíjmentességet élvez és a kinti egyetem biztosítja számára a szállást. Az étkezés, repjegy és minden egyéb, ami még kellhet, a pályázó önrésze. Először elkeseredtem, mert összesen ha egy hónapra és a repjegyre lett volna pénzem. Aztán a család és a barátok igyekeztek nekem segíteni, amiért nagyon hálás vagyok, mert nagyon sokat jelentett a támogatásuk és biztató szavaik. Végül már kezdett esélyesnek tűnni, hogy talán mégsem lehetetlen a dolog. Aztán pontosan átszámoltam, hogy mire kéne költeni és megnéztem, hogy milyen a yen árfolyama. Ekkor pedig, legnagyobb fájdalmamra rájöttem, hogy ez nem fog menni. Nagyon örülök, hogy a kinti egyetem egy részét bevállalná a költségeknek, de sajnos olyan irtózatos összeg lenne a saját rész, amire nálam nincs keret és lehet, hogy soha nem is lesz. A legolcsóbb repjegyet, a biztosítást, havi 50 ezer yent kajára és egyéb létszükségleti cuccokra számolva, egy retúr jegy Naritáról, egy retúr jegy Tokióba (JLPT-re), egy retúr jegy Toganéba (a Mizuta könyvtárba) olyan 2,5-ös árfolyamon (ami nagyon közép, mert 2012-ben 2,9 is volt) és belekalkulálva a készpénzfelvételi díjat és átváltási díjat is nagyjából 1,8 – 2 millió forintra jött ki. Ami rengeteg.
Igazából a részösztöndíjnál lehet az egyetem mellett dolgozni odakinn, de megmondom őszintén, hogy némi félelmeim voltak azt illetően, hogy találnék-e munkát. Azért, mert bár írásban okés vagyok, mivel nem szoktam beszélni japánul, ezért a szóbeli nyelvi készségeim nem túl jók. Ha netán nem kapok mégsem munkát, és nem vagyok bebiztosítva egy egész évre, akkor baj van. Nagy baj, mert gyakorlatilag elveszne egy évem. Megkérdeztem a japán ismerőseimet is, de sajnos Awa-Kamogawában senkinek nincs ismerőse és nem tud munkát. Olyanokat is megkérdeztem, akik vagy már voltak kinn és dolgoztak az egyetem mellett vagy épp most vannak kinn és ők is azt mondták, hogy nem teljesen folyékony nyelvtudással és egy kisebb városban sajnos necces a dolog. Nincs rá garancia, hogy tényleg sikerül. Szóval én ezt nagyon kockázatosnak éreztem. Meg aztán arra gondoltam, hogy ha lenne is ennyi pénzem, akkor is rosszul érezném magam emiatt, mert egyrészt nem akarnám mások keményen megkeresett pénzét költeni, másrészt meg oké, hogy az ember ennyit elkölt, de úgy, hogy mellette garasoskodni kell és azt nézni, hogy mit vegyek kaját, hogy még a hó végére is maradjon pénzem, már nem tűnt olyan jó ötletnek. Akkor már inkább a családom megélhetésére fordítódjon rá a pénz, nem pedig az én önző vágyaimra. Nem akarok nekik azért gondot okozni, hogy én elvegetáljak egy évig Japánban.
Az alatt a pár nap alatt, amíg végül átgondoltam a lehetőségeimet és meghoztam a döntésemet, az érzelmek legszínesebb skáláját zongoráztam végig magamban. Hát, nem kívánom senkinek ugyanezt 😦 Nagyon rossz érzés belegondolni, hogy az ember két évig gürizik, nem költ magára, nem megy sehova, a barátait is alig látja, és a végén még nem is úgy sikerülnek a dolgai, ahogy szeretné. Igaz, nem csak az tört le, hogy vissza kellett utasítanom a részösztöndíjat, az elmúlt 1 1/2 – 2 hónapban egymás után értek a csalódások és már a vizsgaidőszak vége felé elment a kedvem mindentől.
Még mindig nem tért vissza az a lelkesedés, amit úgy fél éve éreztem, de dolgozom rajta. A japán nyelvet ugyanúgy imádom, mint eddig és ugyanúgy élvezem is, de az általános lelkesedésem most épp valami gödör alján leledzik. Feladni természetesen nem adom fel, hiszen már felállítottam magam elé a végcélt, mielőtt az egyetemre jöttem és azt el is akarom érni. Viszont, mivel túl sok volt számomra szellemileg (sok tanulnivaló), fizikailag (hajnalig tanulás) és lelkileg (csalódások) is ez az utóbbi időszak, most mindenképp pihennem kell, hogy újra erőre kapjak. A kandzsikat nyáron is tanulni fogom, a nyelvtant átnézem és összehozom a szakdolgozatom vázlatát, de emellett kicsit magammal is fogok már törődni. Elmegyek nyaralni olyan helyekre, ahova nagyon szeretnék és nem olyan drága, kicsit felújítom a ruhatáram, rendbe hozom a szobám és megnézek minden sorozatot, amit szeretnék és elolvasok mindent, amit már régóta el szeretnék olvasni.
Amúgy ezt ugyanúgy másoknak is ajánlom, akik úgy érzik, hogy már nem bírják tovább cérnával és a legszívesebben feladnák az egészet.
Nem tudom amúgy, hogy az ösztöndíjat mi alapján bírálják el. A lényeg, hogy most már tudom, hogy a részösztöndíj nálam sajnos nem opció. Jövőre természetesen megpróbálom megint (bár több szempontból is ez az év lett volna sokkal jobb ;( ) és remélem, hogy érdemesnek találnak majd egy full ösztöndíjra is. Ha nem, akkor a korábbi optimista elképzeléseim szerint az azért van, mert valami jobb lehetőség vár rám az életben.
Mondjuk pár napja még nagyon nem így gondoltam, de annak sincs értelme, hogy emésszem magam miatta. Így alakult sajnos, valahogy ki kell hoznom a legtöbbet a jelenlegi helyzetből.

Visszaolvasva ez így elég pesszimistának tűnik, pedig már klasszisokkal jobban vagyok, mint mondjuk két nappal ezelőtt. Kicsit nehéz számomra ezt feldolgozni, mert rosszkor is ért a dolog, de ahogy mondani szokás, “ami nem öl meg, az megerősít”. Szóval isshoukenmei ganbarimasu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s