Japán Szakos Tanulmányaim

ELTE Japán, Josai tanulmányok Japánban és KRE Japanológia mesterszak

Tanegység leadása és minor

Leave a comment

Ebben a félévben nem nagyon volt időm semmire, így bejegyzéseket sem írtam még. Most ezt megpróbálom pótolni.
A második félév főszakos tárgyai a Mai japán nyelvképzés 4., 5. és 6.; a távol-keleti művészettörténet 2.; a távol-keleti vallások 1.; a japán kultúra és társadalom 2. és két általános alapozó tárgy: szöveg, írás, kiadvány és bevezetés az irodalomtudományba. Beszéltem még a félév elején egy Károlis japán szakos ismerősömmel és kiderült, hogy náluk pont fordítva volt, első félévben volt az irodalomtudomány és második félévben a nyelvtudomány. Úgy tűnik, ezeket az alapozó tárgyakat mindenhol le kell tenni.
Ugyebár kínait szerettem volna minornak, így felvettem a minoros 3 db kínai órát is, valamint a kínai történelem és országismeret 2.-t.
Annyi változás történt, hogy még Februárban döntést kellett hoznom és végül leadtam a kínai nyelvóráimat. Ebben a félévben több beadandó is volt, a japánnál is utolértem magam és már Februárban úgy éreztem, hogy a kettőt együtt nem fogom tudni úgy vinni, hogy mind a kettőből maradéktalanul jól teljesítsek. A kínain az NPCR 2. című könyvet kezdtük el venni, amiben az előző félévben még a pinyin (az írásjelek olvasata) ott volt a szöveg alatt, a könyv második kötetében azonban már csak a hangsúlyt jelölték, az olvasatot nem. Továbbra is töméntelen mennyiségű új szó szerepelt minden egyes leckében és a régieket is át kellett volna néznem, így gyakorlatilag otthon minden időm a kínaira ment rá. Két választási lehetőségem maradt: 1.) Vagy továbbra is nagyon készülök a kínaira, hogy minimum 4-es legyek belőle, de az rossz hatással lesz a többi érdemjegyemre és a japánból is rontani fogok vagy 2.) igyekszem mindenből 5-ös lenni vagy legalább 4-es, rendesen tanulok a japánra és a kínaiból kiegyezem a kettessel vagy hármassal is. Ez utóbbi azonban rontana a teljes átlagomon, meg szerintem úgy tanulni egy nyelvet, hogy éppen hogy átmész belőle, teljesen értelmetlen. Így végül még az utolsó pillanatban úgy döntöttem, hogy leadom a kínait és másik minort választok. Egyelőre a japánra koncentrálok, elvégre amiatt jöttem az egyetemre és a kínait később jóval lassabb tempóban tanulom majd magamtól és/vagy tanfolyamon. A kínai történelmet viszont nem adtam le, mert az tetszik és még mondjuk szabad kreditbe is be tudom számíttatni.

Tanegység leadása:

Ha már itt tartunk, a tárgyakat egy ideig (tárgyfelvételi időszakban) a Neptunban is le lehet adni. A tárgyfelvételi időszak egy héttel a tanítás kezdete után zárul le, így mindenki ki tudja próbálni a tárgyat és ha szeretné, még az első próbálkozás után le tudja adni. Ha csak később jön rá, hogy ez neki mégsem fekszik és szeretné leadni, akkor ki kell töltenie egy formanyomtatványt és a TO-n kell azt leadnia. Ezt sem lehet akármeddig megtenni. A második félévben a tavaszi szünetet megelőzően kellett leadni, gondolom, az első félévben pedig az őszi szünet előtt van a határidő. Állítólag a pontos időpont változó szokott lenni, de ha már valakit felvettek az ELTEre, akkor kap majd egy hasznos tudnivalók című dokumentumot, ami mindig tartalmazza az adott évre vonatkozó fontos időpontokat, határidőket. Az utólagos tantárgyleadást az Utólagos Tanegység Felvétel nevű formanyomtatványon lehet leadni, amit asszem a btk.elte.hu oldalról kellett kinyomtatnom. Ilyenkor már csak pénzért lehet leadni tárgyat, 1500 Ft / tantárgy. A heti három kínai órámat egy tárgynak vették, plusz mivel abból alapvizsgát is vettem fel, így az is egy tárgynak számított még úgy is, hogy 0 kredites. Szóval a tárgy leadása 3000 Ft volt, de még mindig jobban jártam így, mintha nem jártam volna be órára, elhagyott kreditté nyilvánították volna és az egyetem végeztével kreditenként kellett volna fizetnem érte.
Mivel gyakorlati órát adtam le, a gyakorlatot tartó tanárnak is alá kellett írnia a nyomtatványt. Mariann tanárnő szomorúan fogadta a hírt, hogy leadom a tárgyat, de azt mondta, teljes mértékben megérti, hogy nem akarom a japánnal együtt vinni (egyszer ő is felvette a japánt a kínai mellé). A nyomtatvánnyal még a kínai tanszék vezetőjéhez is kellett tennem egy kiruccanást, aki szintén nagyon kedves volt velem. Utána mentem vele a TO-ra, ahol mivel nem állt előttem senki, pár perc alatt el is intéztem a dolgot. Mire hazaértem, a Neptunból már törölve lett a tárgy és kaptam egy értesítést, hogy a Neptunon keresztül befizetési kötelezettségem van, amit szintén egy-két gombnyomással el tudtam intézni a gyűjtőszámlámról.

Másik dolog, amiről ebben a bejegyzésben szeretnék szólni, a szorosan ide kapcsolódó minort érintő probléma.
Ugyebár mindenki, aki ELTE BTK-ra jön, a főszak mellett egy minort kell válasszon, ami a végső kreditjeiből 50 kreditet tesz ki. A minornál az adott szak fő tárgyait ugyanúgy el kell végeznie, mint a főszakosoknak, szóval a minor semmiből nem könnyebb egy minoros, mint egy főszakos számára. Így meggondolandó, hogy egy amúgy sem egyszerű főszak mellé mennyire nehéz minort vesz fel az ember. Megmondom őszintén, én azért szerettem volna a kínait végül az angol helyett, mert angolul már úgyis tudok, de a kínai valami plusz ismeretet nyújtana, megtanulnék plusz egy nyelvet és érdekes tárgyaim lennének. Viszont a kínai önmagában is nehéz, a tempó pedig irgalmatlan. Azóta többször is átgondoltam és egyáltalán nem bánom, hogy leadtam végül. A kínait más keretek között, emberibb tempóban is meg lehet tanulni és én nem akarnék kínai tanár lenni, így a nyelvvizsga is bőven elég lesz nekem.
Azóta kiderült, hogy pontosan mit is jelent a minor. Nekem és másnak is volt róla egy olyan tévképzete, hogy a diplomában majd szerepelni fog, hogy a japán mellett ezt és ezt a képesítést szereztem meg a minorral. Szóval legalább egy olyan megjegyzés szerepel majd a diplomában a minorról, ami felér mondjuk egy oklevéllel, hogy ha netán a minorral akarna valaki elhelyezkedni, a munkaadó a diplomába nézve lássa, hogy igen, ez az ember ilyen képesítéssel is rendelkezik. Ez azonban nem igazán így van. Korábban is csak a diszciplináris tanári minorok kerültek bele és mindössze egy rövidke megjegyzés volt az egész. A 2013-tól felvetteknek pedig (ebbe a kategóriába tartozom én is) már semmilyen minor nem lesz megemlítve külön a diplomában. Szóval elvégzem 50 kreditért és a végén egy fél mondat sem lesz róla. (Zárójelben megjegyzem, hogy van egy olyan lehetőség, hogy ha 2013 szeptemberében elkezdted a diszciplináris és tanári minorodat és 2016-ban be is fejezed a BA-t úgy, hogy megkapod a diplomát, akkor az az egy mondatnyi megjegyzés még belekerül. Azonban ha csúszol, mert valamit nem sikerül időben elvégezned vagy külföldi ösztöndíjat kapsz, akkor nem sikerül addig végezned. Engem ez nem érint, mert végül egy nem tanári minorra jelentkeztem, amiről amúgy sem lesz külön megjegyzés a diplomában.)
Csoporttársaimmal futottam pár kört a szakos tanárunknál, a japán tanszéken és a TO-n is, hogy akkor most pontosan hol is fog szerepelni, hogy mi elvégeztük a minort. Igazából erre a kérdésre senki nem tudott válaszolni. Az osztatlan tanári képzés bevezetése kissé megbolygatta a rendszert. Az elvégzett tanegységek listája mellékletként szerepelni fog a diplomában, de a minor neve nem.
Szóval a fentiek fényében még külön örülök is, hogy a kínai helyett végül másik minorra jelentkeztem. Mivel a hároméves minorok közül csak a kínai belépő tárgyait vettem fel és ha másik három éves minort választottam volna most, akkor egy évet csúsznék, így végignéztem még egyszer a két éves minorokat és a korábban már szimpatikusnak talált szerkesztői ismeretek diszciplináris minort jelöltem be, ami állítólag teljesíthető a japán főszak mellett.

A minor választásának menete:

A hasznos tudnivalókban is benne van, hogy mikor kell jelentkezni minorra, de a felsőbb évesek is külön szóltak nekünk. A minorra úgy lehet bekerülni, hogy előbb jelentkezünk rá és utána attól függően, hogy hány jelentkező van az adott minorra és ki hányadik helyen jelölte meg, válasszák ki azokat, akik bekerülnek. Ha valaki nem kerül be, akkor jövőre újra próbálhatja. Összesen három minort lehet megjelölni és a jelölési sorrend is számít. A minorokra a Neptunban kell jelentkezni, de van olyan minor, amihez papír alapon is be kell adni a jelentkezést. Van olyan, amihez előbb el kell végezni a belépőtárgyakat és van, amihez nincsenek belépő tárgyak.
A Neptunban az Ügyintézés –> Szakirányjelentkezés alatt lehet minort jelölni. A Szakirányválasztás gombra kattintva felhozza a választható minorok listáját, ahol látni, hogy mennyi a minimum és a maximum létszám és mennyien jelentkeztek már rá. Jobb oldalon a Lehetőségek alatt lehet a Felvesz gombra nyomni. Ha felvettük a szakirányt, akkor alul ugyanezen az oldalon lesz egy ilyen, hogy Kiválasztott szakirányok. Itt még lehet módosítani a sorrendet is. Az adott minorra kattintva pedig látszik, hogy ki jelentkezett rá első, második, illetve harmadik helyen.
Így látom, hogy a Szerkesztőire pl. 80 a max létszám, de első helyen csak 48-an jelölték meg és mivel én is első helyen vagyok, szerintem erre bekerülök. Emellett második helyre a Buddhizmus diszciplináris minort jelöltem, amire összesen nem jelentkeztek annyian, mint a max. létszám, harmadiknak pedig a Kreatív írást jelöltem gyakorlatilag feleslegesen, mert oda már be kellett volna adnom elvileg egy beadandót a jelentkezés előtt, amit nem tettem meg.
A fentiek fényében én azt mondom, hogy a jelenlegi felállás mellett érdemes a japán mellé minnél egyszerűbb minort választani, mert úgysem kapunk róla még oklevelet sem, hogy azt elvégeztük. Abban bízom, hogy ha elvégzem a szerkesztőit és később mondjuk egy kiadónál szeretnék elhelyezkedni, akkor elég lesz nekik, hogy az elvégzett tanegységek listáján szerepelnek a hozzá kötődő tárgyak. Már azért is, mert ebből a minorból nincs főszak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s