Japán Szakos Tanulmányaim

ELTE Japán, Josai tanulmányok Japánban és KRE Japanológia mesterszak

Második féléves tárgyak

Leave a comment

Az előző bejegyzésben írtam, hogy leadtam a kínai nyelvóráimat, így végül valamivel kisebb nyomás nehezedett rám. A korábban kitett órarend is módosult, de végül nem csináltam magamnak javított órarendet.
Mindegyik tantárgyról írok egy picit, először a főszakos tárgyaimmal kezdem.

Mai japán nyelvképzés 4., 5., 6.

Az első félév után túlzottan sok meglepetést nem okozott. A számonkérés továbbra is az írásjegy tesztek és a zh-k formájában történt. Előre lehet tudni, hogy mikor miből írunk, mert Uchikawa tanárnő a blogjára kiteszi az adott félévre a beosztást. A tankönyv a Genki II. volt, az órákon pedig ugyanúgy átvettük a nyelvtant, majd megoldottuk a feladatokat (Ono és Uchikawa-sensei is a jelenléti ív alapján szólítja fel az embereket), végül pedig az olvasmányokat vettük. A nyelvtan értelemszerűen itt már nehezebb, mint az első félévben, de ami az igazán problémás része, az a tiszteleti nyelv, a passzív, a műveltető és a műveltető passzív, ami az utolsó pár lecke anyagát teszi ki. Mind a zh-ban, mind az írásbeli vizsgán ezekkel volt problémám, és azt hiszem, az alapvizsgán is rontottam. Alapvetően azt elmondhatom, hogy ha valaki rendszeresen készül az órákra, akkor nem lesz nagy gond.

Japán kultúra és társadalom 2.

Az előző félévtől eltérően most már nem meghívott tanárok tartották az órát, hanem mindegyiket Umemura tanárnő tartotta, általában magyarul, vagy ha nem, akkor volt tolmácsolás. Érdekes témaköröket érintettünk és nagyon sok hasznos információt kaptunk, szóval megéri látogatni az órákat. A következő témaköröket vettük: éghajlat, földrajz, politika, sport, média, nők helyzete, japán-magyar kapcsolatok, öltözködés, ételek, lakások, oktatás és a császári család szerepe. Nekem az egyik kedvenc órám ez volt. Bár azt megjegyezném, hogy a japán nyelvórákon túl erre kellett a legtöbbet készülni. Az órák elején Umemura tanárnő mindig kiosztott egy cetlit rajta egy halom kandzsival. Emellett a táblára is írt olyan kandzsikat, amik nem szerepeltek a cetlin. Változó mennyiséget kaptunk, de szerintem a cetlinként 60 szó és kifejezés mindig megvolt. Ezeket otthon ki kellett szótárazni, mert ezek voltak azok, amiket a vizsgán is számon kért. A kandzsit nem kellett tudni leírni vagy felismerni, de az adott szót ismerni kellett és hiraganával le kellett tudni írni. Szerencsére nem a vizsga előtt kezdtem kiszótárazni őket, hanem hetekkel előtte, ami azért is szerencsés, mert több órám ráment egy cetli kiszótárazására szótárgéppel. Szerencsére olyan szótárgépem van, amibe be lehet rajzolni az írásjelet. A problémája mindössze annyi, hogy ez egy egynyelvű gép, így a magyarázatot japánul hozza fel, amit egyelőre nem tudok elolvasni (-_-) Szóval megnézem a hiraganás átírását és utána a netes szótárból keresem ki a jelentését, ha a szótárgép nem hozza fel angolul. Amúgy remek gép, de szerintem akkor fogom tudni igazán hatékonyan használni, ha már N3 szint felett leszek.
A cetlin lévő szavakat én táblázatba szedtem és úgy tanultam a tananyag mellé. Az órák anyagát is újra írtam és kiegészítettem utólag, így egy óra feldolgozása nagyjából 6-8 órámba került, de sokkal átláthatóbb és minden részletre kiterjedő lett. Egyedül egyébként elég kemény feladat ezt megcsinálni, mi is többen fogtunk össze és a végén megosztottuk egymással a jegyzeteket itt is és más tárgyaknál is.

Távol-Keleti művészettörténet 2.

Ebben a félévben a koreai és japán művészetet vettük. Eredetileg mindkettőre 6 óra jutott volna, de a tanárnő többet szánt a koreai művészetre, meg óra is maradt el, így a japánra végül úgy jutott 3 óra, hogy az elsőn átvettük nagy vonalakban, a másodikon egy meghívott előadó hadarta végig a japán művészetet a Jomontól a Heianig, ami azért nem rövid időintervallum. A doktorandusz lány előadása szerintem teljesen követhetetlen volt. Ugrált a korszakok között, így az órán fel is adtam a jegyzetelést. A harmadik alkalommal megint Mecsi tanárnő beszélt a japán művészetről és azt már lehetett követni. Jobban jártunk volna, ha az egészet ő tartja. Én nagyon sajnáltam, hogy a japán művészetre ennyivel kevesebb időnk maradt. A koreaiban is voltak érdekes dolgok, de engem a japán érdekelt volna jobban. Mecsi tanárnőre egyébként jellemző, hogy igyekszik bevonni a hallgatóságát, tehát gyakran kérdezget, de nem nagyon akartak válaszolni, így sokszor lettem aktív szereplője az órának.
Április elsején pedig mint mindig, a Gólyavárban volt műv.töri óránk, amikor úgy nagyjából az óra felénél az egyik csoporttársam szólt, hogy egy csirke mászkál a székek között 🙂 A tanárnő először még vissza is kérdezett, hogy egy igazi csirke? Aztán valaki összeszedte a jószágot és kivitte a portára. Még Mecsi tanárnő is lefotózta a vándor csirkét 😀

Távol-keleti vallások 1.

Birtalan tanárnő volt az óra felelőse és az első órákat ő tartotta, a többire meghívott előadók jöttek. Ő beszélt a sámánizmusról és mutatott sámándobot meg sámánlegyezőt is. Aztán a tibeti vallásokat vettük, ami szerintem nagyon érdekes volt, de voltak benne morbid dolgok. Viszont könnyebb volt így megjegyezni. A shintōt Papp Melinda tanárnő adta le, akivel már előző félévben is volt óránk. Mivel már párszor olvastam és tanultam róla, így ezt is gyorsan meg lehetett tanulni. A konfucianizmust és a taoizmust Kósa Gábor tanár úr tartotta, aki szerintem kicsit csapongva magyaráz, de még így is követhető. Szeretem az ő óráit is, mert mindig érdekes dolgokat szokott mondani. A hinduizmus számomra elég tömör és kaotikus volt. Megpróbáltam a kapott jegyzetek és az órán leadott anyag alapján értelmezni, de nem ment 100%-osan. Ráadásul tele van indiai nevekkel, amiket állandóan elfelejtek. Végül pedig az indonéz szigetvilág vallásairól tartott előadást a Hopp Ferenc múzeum egyik munkatársa. A Hoppból pár hónapja elköltözött a japán tárlat, most már az indonéz wayang bábok vannak kiállítva, amiket Márciusban megnéztem és most tanultam is róluk.

Bevezetés az irodalomtudományba

Alapozó tárgy, de mivel egy órán sem voltam, nem tudok róla sokat mondani. Annyit hallottam a többiektől, hogy a tanár a Neptunra feltöltött pdf-ekhez készítettet prezentációt tartja. Így érdemes mindig elolvasni, amit átküldött, mert utána arról lesz szó az órán. Vizsgára is csak most kezdek belőle készülni, szóval majd amikor a vizsgáról írok, akkor elmesélem, hogy milyennek találtam ezt a tárgyat.

Szöveg, írás, kiadvány

Szintén alapozó tárgy, nem épül rá semmi, viszont ahhoz, hogy az ember tovább mehessen a harmadik szemeszterre, ezeket el kell, végezze. A tárgyat Tóth Erzsébet tanárnő tartotta, aki a tibeti tanszéken tanít. Az órán gyakorlatilag a szakdolgozat megírásához kaptunk hasznos ismereteket. Pl. elmagyarázta a tanárnő, hogy hogyan lehet valamiről tudni, hogy tudományos jellegű-e és használható-e forrásnak a szakdolgozathoz vagy sem. Milyen elsődleges és másodlagos források léteznek és hogyan kell bibliográfiát csinálni. Nem minden héten volt óra és az órai anyagok ismeretében kellett kettő darab beadandót is készíteni, amikről egy külön bejegyzésben részletesebben is fogok írni. Alapvetően hasznos tartom, hogy már ennyire előre kapunk egy gyorstalpalót, hogy tudjuk, mégis miből kéne álljon egy szakdolgozat. Az órán nem mentünk mélyen a részletekbe, helyette Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot c. könyvét kellett elolvasni és az abban lévő dolgokat kérte számon a tanárnő a vizsgán is.

Kínai történelem és országismeret 2.

Ez most már a szabad kreditjeimbe számít bele. Az óra ugyanolyan volt, mint az előző félévben. Kósa tanár úr átküldte a kb. 45 oldalnyi igen tömör tananyagot, ami majd a vizsga anyagát képezi és az órákon pedig plusz információkat, érdekességeket mondott el, amiket később nem kér számon, de ezek ismeretében átláthatóbb a tananyag. Az órái nagyon érdekesek, így megéri bejárni és jegyzetelni.

Új kutatási módszerek Kína múltjának tanulmányozásában

Ez nem egy tanegységlistás óra, mivel ide külföldről jöttek meghívott előadók és ők beszéltek a kutatási területükről angolul. Három előadó jött és mindegyikük kétszer három órát tartott, tehát ezek tömbösített órák voltak. Számonkérés nem volt belőle, ha valaki minden órán ott volt (névsor volt természetesen), akkor kapott egy ötöst. Az előző félévben is volt ilyen, akkor is felvettem. Viszont akkor érdekesebbek voltak számomra az előadások. Ebben a félévben úgy istenigazából engem csak a francia pasas előadása érdekelt, aki részletekbe menően beszélt a Shang és Zhou-kori leletekről és nem tömör szöveget vetített ki, hanem képeket, ami feldobta az előadását. Annyira nem volt jó az angolja, de látszott rajta, hogy kissé félénk és ennek ellenére igyekszik minél jobb előadást tartani.

Ezek voltak a második félév tantárgyai. A vizsgákról és a beadandókról külön írok majd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s