Japán Szakos Tanulmányaim

ELTE Japán, Josai tanulmányok Japánban és KRE Japanológia mesterszak

90 éves lett az ELTE Távol-keleti Intézete

Leave a comment

Ennek alkalmából egy egész napos ünnepségre is sor került November 27-én. Nem csak az intézet ünnepelte 90-ik születésnapját, hanem Csongor Barnabás sinológus, műfordító is, az intézet korábbi tanszékvezetője.
Az ünnepségen beszédet mondott Mezey Barna (rektor), Xiao Qian (kínai nagykövet), Dezső Tamás (dékán), Hamar Imre (a Távol-keleti tanszék igazgatója), Wintermantel Péter (külügyminisztériumi államtitkár) és végül, de nem utolsósorban a már említett Csongor Barnabás.
Az eseményről a Külügyminisztérium is nyilatkozott.
Aznap elmaradtak az óráink és mindenkinek jelen kellett lennie. Reggel 9-től este 1/2 8-ig tartott a dolog, és bár nagyon megcsappant estére a létszám, kis csapatommal végig maradtunk. Hosszú volt, de a megnyitó és a beszédek után érdekes előadások voltak.
A megnyitó kicsit hosszúra sikeredett, de nekem az is nagyon tetszett. Mindenki boldog szülinapot kívánt Barnabás volt tanár úrnak, aki korához képest nagyon fitt állapotban van és szellemileg is még mindig friss. Nagyon kedves és okos embernek tűnik és szerintem ő is nagyon örült a sok dicséretnek és jókívánságnak. Az egyetem kitüntette, a nagykövet értékes ajándékkal jutalmazta. A bácsi annyira aranyos volt, amikor ő mondott beszédet. Azt mondta, hogy készült egy levéllel, de mivel előtte már elmondtak sok mindent, amit leírt, így nem untatna minket. Illetve ő igazából szégyenli magát, hiszen nem csak neki köszönhető, hogy a Távol-keleti intézet megtette ezt az utat, hanem sok más volt kollégájának is és ő túlélte mindegyiküket.
Az előadások különféle témákat öleltek fel, itt van egy részletes programleírás.
Elvileg minden évben lesz ilyen előadásokkal egybekötött ünnepség, aminek én nagyon örülök, mert szerintem ez is nagyon érdekes és hasznos volt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s